Alpo ja Pyry

Alpo ja Pyry
Kaikkien kuvien © AHo, ellei toisin mainita

perjantai 4. tammikuuta 2013

Hermoromahusahistuspurkautumistilitys

Pyry kärsii eroahistuksesta, kärsi ekan kerran jo viime keväänä, jolloin se hiljennettiin haukkupannalla ens alkuun. Pannasta loppu patterit, kukaan ei valittanut metelistä ja elämä oli yhtä hymyä.

Kunnes marras-joulukuun vaihteessa saatiin ystävällinen lappu, jossa kerrottiin Pyryn ulvovan yksin ollessaan ja kuulostavan tosi eroahdistuneelta. Samoihin aikoihin myös isännöitsijältä soitettiin, että kuuluuko se huuto meiltä ja ollaanko tietoisia asiasta. Niille oli kuulemma soitettu tulenkatkuinen puhelu (voi kun ihmiset ymmärtäisivät, ettei omistaja koko asiaa välttämättä tiedä, ei Pyrykään koskaan huutanut kun me lähdettiin tai tultiin, jostain se aina sen tulonkin osasi arvata). Yläkerran ystävälliseltä naapurilta saatiin hyvät toimivaksi todistetut ohjeet kuinka jatkaa eteenpäin, ja me pidimme huolen, ettei Pyry jää liian illalla yksin, yms että naapureiden kärsivällisyys riittäisi. Lisäksi laitoimme ilmoitustaululle lapun, jossa oli molempien puhelinnumerot ja pyyntö, että meille ilmoitettaisiin jos huutoa kuuluu. Kukaan ei soittanut, ja hymy palasi kasvoille, ettei ongelma olekkaan niin paha. Samoihin aikoihin kyllä toivoin ongelmakoirakouluttajaa joululahjaksi, mutta kun meidän auto päätti hajota, niin vietiin se toive multa ja ajattelin valoa olevan sen verran tunnelin päässä, että asiasta selvittäisiin, vaikka koirakouluttajarahat olivatkin menneet autoon.

Kunnes tuli uusi vuosi. Meidät oli kutsuttu erään pariskunnan ekan oman kodin tupareihin, pariskunnan, joka saatto meidät aikanaan yhteen. Se oli heti selvää, että jos Pyryä ei kukaan tahdo ottaa yökylään, niin jää jommalta kummalta meistä juhlat välistä. Eräs kuitenkin lupautui sen ottamaan, veimme Pyryn hänen kotiinsa iltapäivällä tietäen, että se joutuu odottamaan ulkona häkissä noin 1,5h ennen kuin hoitaja tulee. Pyry ei juuri ole tottunut olemaan yksin ulkohäkissä, joten siinä kait tuli jo ensimmäinen virhe. Suurempi virhe oli kuitenkin sinisilmäinen luottamus hoitajaan, että hän töistä tullessaan pysyy kotonaan ja on Pyryn tukena ja turvana uudenvuoden yön. Hän kuitenkin aikanaan yllytti ottamaan Pyryn, omistaa itse useita koiria ja oli tasan tarkkaan tietoinen miksi Pyrylle hoitopaikkaa etsimme. En luota enää. Pyry oli jätetty yöksi sisälle suurehkoon metallihäkkiin, ja itse oli lähdetty juhlimaan uv:tä. Pyry oli vissiin tuhonnut häkin pohjalla olevan muovin ja tehnyt luultavasti kaikkensa päästäkseen pois. Paniikissa.

Tiistaina me saatiin äärimmäisen väsynyt koira takaisin ja kellot eivät hälyyttäneet vielä silloin. Pyry ei oikein syönytkään, mutta senhän pystyi laittamaan hoitopaikassa olleen juoksunartun piikkiin. Mutta keskiviikkona kun sen oli aika jäädä ensimmäisen kerran yksin nousi hirveä huuto ja ulvonta heti kun ovi painui kiinni. Ja huuto jatkui vielä silloinkin kun oveen laitettiin avaimet ja sitä alettiin aukaista. Muutenkin Pyry on käynyt kierroksilla normaalia enemmän lenkille lähtiessä, lenkillä, aamulla herätessämme, oikeastaan aina kun vähän jotain tapahtuu.Yksinoloharjoitukset ovat yhtä huutoa, kun ennen rapussa odottaessamme oli kotona syvä hiljaisuus. Tuntuu kuin tuo koira olisi saanut hermoromahduksen, ja hermoromahdukseen se on viemässä muakin. Pyryparka, joka pitäisi saada nyt kuntoon kolmessa päivässä, ennen maanantaita, koulun jatkumista ja pidempiä yksinoloja. Adaptil-haihdutin on viritetty, lyhyitä yksinoloja tehdään, mutta juuri nyt mun usko tähän on nollissa, häätö on kahden varoituksen päässä ja mun luottamusta nauttii enää oman perheen jäsenet mitä koirien hoitajiin tulee. Jos mulla olisi nyt kolme toivomusta käytettävissä, menisivät ne nyt heti Pyrylle ongelmakoirakouluttajaan, kastrointiin ja taloon kaukana muista. Juhlimista ei tarvitse miettiä kuukausiin, niin paska maku tästä jäi suuhun.

5 kommenttia:

  1. Onpa kurja tilanne :( Toivon, että naapureilta löytyy ymmärrystä ja saatte tilanteen pian muuttumaan ja korjattua! Kovasti tsemppiä!

    VastaaPoista
  2. Voi kurjuus.:( Meillä oli Elsa ihan mahdoton pentuna, ei sekuntiakaan ollut yksin ilman et jo alko paniikkihuuto. Oli kyllä aikamoinen työmaa ja nyt ainakin webbikameran ja naapurin mukaan on hiljaa (nukkuu enimmäkseen kun ollaan töissä). En kyllä yhtään muista miten saatiin se opetettua, muistan vain et paljon piti hommaa tehdä. Onneksi ei kertaakaan tarvinnut turvautua mihinkään pantoihin, mä en usko että se poistaa sitä paniikkia vaikka hiljaseksi laittaakin. Oletteko kysyneet eläinlääkäriltä jotain rauhoittavia? Vois olla ensihätään hyvä apu kunnes saatte koulutuksen puremaan.:) Kannattaa muuten nauhoittaa sitä yksinoloa niin tiedätte mitä se koira siellä kotona puuhastelee. Tsemppiä tosi paljon!

    VastaaPoista
  3. Kyllä me tästä velä yli päästään, kiitos tsempeistä! Eilen saatiin jo yks hiljanen lyhyt yksinolo, kyllä se toivottavasti taas pian muistaa, ettei oo mitään hätää :)

    Keväällä sitä ei tullut niin aateltua, että se ois tosissaan eroahistus, ja että sille tosissaan pitää tehä jotain. Mentiin vaan sieltä mistä aita on matalin ja tässä on kai se lopputulos sitten, eestään löysi minkä taakseen jätti. On mulla rauhottavatkin käynyt mielessä, mutta katotaan eka onko tuosta haihduttimesta koulutuksen kaverina apua. Onneksi oon löytänyt luottonaapurin, joka on tosi innokas koiraihminen ja ymmärtää sen, että meille pitää ilmoittaa jos ääntä kuuluu, ja se muutenkin auttaa ja ohjeistaa :) Webbikamera ois kyllä kans pop!

    VastaaPoista
  4. Mukava kuulla että olette päässeet eteenpäin asiassa.:) Myös esim kameran tai kännykän videotoiminnolla pääsee hyvin alkuun, näkee vähän miten se toimii yksin ollessa.:) Alkaako siis se huuto heti vai vasta sitten kun on tylsää tms. Kongit on käteviä, usein annetaan kongi täytettynä Elsalle ku lähdetään kotoo niin jää jotain mukavaa puuhasteltavaa sille.

    Mutta tosiaan mukava kuulla että olette päässeet eteenpäin, pienin askelin se siitä lähtee parempaan.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sekä kännykkä, että järkkäri on ollut apuna sen jälkeen kun muistutit mua koko kuvauksen mahollisuudesta :) Eilen kamerasta oli loppunut akku, mutta ainakin ensimmäiset 20min Pyry pysyi hiljaa, eikä ääntä kuulunut myöskään 3h:n jälkeen kun tulin kotiin. Pari kongia odottaa pakkasessa täytettynä maksalaatikolla, mutta ne on niihin hetkiin, kun Pyry jää ihan yksin. En halua ottaa riskiä, että nuo kahestaan alkaa niistä tappelemaan, vaikkei ne onneksi agressiivisia normaalisti ruuasta olekkaan.

      Mutta alkujärkytyksen ja suoraan sanottuna -v*tutuksen jälkeen näyttää kaikki taas valoisammalta :)

      Poista